Hemoroizii reprezinta dilatatii ale venelor hemoroidale .
Din cauza unui aport vascular bogat,ale sensibilitatii crescute ale zonei anale, precum si a tendintei de prolabare, hemoroizii reprezinta cea mai frecventa cauza a patologiei anale.
In functie de localizarea fata de line dentata (reperul anatomic care desparte mucoasa rectala (care nu contine receptori ai sensibilitatii dureroase ) de pielea anala bogat inervata si vascularizata , hemoroizii se impart in interni si externi.
Boala hemoroidala se poate manifesta prin dureri perianale (proctalgii), prurit , prolaps hemoroidal dar in marea majoritate a cazurilor prin rectoragii (sangerare de la nivelul reactal-de fapt hemoroizii reprezentand cea mai frecventa cauza de rectoragie).
Rectoragia este in general autolimitata dar exista cazuri in care se pot complica cu hemoragie masiva si impact hemodinamic.
O mare parte din hemoroizi remit sub tratamnet conservator, cu toate acestea se pot complica cu : tromboza, ulceratii, infectie secundara, abcese, incontinenta anala.
Ce este de facut?
Orice terapie daca este fara anestezie trebuie sa fie efectuata proximal de linia dentata (la nivelul hemoroizilor interni).
Hemoroizii externi se pot trata chirurgical iar cei interni pot fi tratati endoscopic prin diferite metode endoscopice -scleroterapia, diatermia bipolara , ligatura (bandare elastica ).
Ce reprezinta bandarea elastica?
Reprezinta prinderea cu inele elastice de cauciuc a mucoasei, pachetului vascular respectiv a tesutului conjuctiv adiacent traiectului hemoroidal.
Cat este de eficienta?
Eficienta este mare si durabila variind intre 80-90 % la 5 ani de la efectuarea sa.
In general este nevoie de mai multe sedinte de ligature la interval de 6 Saptamani.
Efecte adverse
- Durerea post ligature-5% din cazuri
- Sangerare -minima (5% din cazuri) medie/mare foarte rara
- Foarte rar-abcese pelvine .